HOME OWNER DOWNLOAD EX-LINK STUFF FB TWITTER D'BOARD

Pages

NuffNang !

Smiley for Cbox


Assalamualaikum !
Lama dh tak update post blog . 
hari ni Ryna nak kasi freebies .
buat pengetahuan korang ni freebies yang pertama Ryna hasilkan .
Ryna tergerak hati nak kasi sbb kawan Ryna yang suruh .
so , Ryna buatlah .
kalau nak ambik smiley ni ambikla Ryna tak kesah . hihi~ ~


 blogwalking  bye  pening  :p  ;)  xD  salam  star  :-) 

blog  singgah  ?   tq  lol  nice  hihihi  :)  write 

 :D  hai      blogwalking  followers  follow  comel  :(  :furious:  :thebox:  

:|      ok  

buang image border

assalamualaikum~
hari ni dah tiga kali Ryna buat tuto .
Ryna harap tuto kali ni dapat membantu korang . 
tahu tak apa maksud tajuk tuto Ryna hari ni ?
tak ? kalau korang nak tahu image border tu terletak di post yang ada image . 
tak faham ?
ok . kalau korang upload picture dalam post korang . korang akan nampak kat tepi picture tu ada macam frame kan ? 
hah ! tulah yang dipanggil ' image border ' .

let's start !!!

1 . dashboard > template > edit html > ctrl+f
2 . search code bawah ni
.post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,
 3 . jumpa ? ok bagus . kalau tak jumpa bagi tahu Ryna eh ..  ok ~ tengok kat bawah code yang korang search tadi ada tak seakan-akan code di bawah ? 

.BlogList .item-thumbnail img {

padding: 2px;
background: #fffff;
border: 1px solid transparent;
-moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
-webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
}
  4 . ada ? korang nampak tak ada nombor yang Ryna warnakan ? korang tukar nombor tu kepada 0 . nanti code tu akan jadi macam ni .
.BlogList .item-thumbnail img {

padding: 2px;
background: #fffff;
border: 0px solid transparent;
-moz-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .1);
-webkit-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .1);
box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .1);
}
 5 . siap . sebelum tu preview dulu lepas tu baru save .

blockquote part 1

Assalamualaikum~
tadi baru Ryna buat tuto pasal scroll bar sekarang ni Ryna nak update tuto pasal blockquote pulak .
kalau korang tak tahu apa itu blockquote korang pergi sini .
Jom ! start tuto ni . 

1 . dashboard > template > edit html > ctrl+f
2 . search code ni 
.post-blockquote {  
kalau tak da korang kena cipta code tu ikut tuto ni SINI 
3 . dah ada code tu ? kalau dah teruskan ke tuto Ryna ni . Copy code bawah ni n then pastekan BAWAH code no . 2
background:#FFF2F5;
color: #ffffff;
border-radius:5px;
border:1px solid #FFDBE2;
border-right:15px solid #FFDBE2;
color:#000000;
padding:4px;
-webkit-transition: 2s;
}
.post blockquote:hover {
background:#E3F7FF;
color: #000000;
border:1px solid #D0F5F7;
border-right:1px solid #D0F5F7;
border-left:15px solid #D0F5F7;
-webkit-transition: 2s;
}

ok . selesai ~ 
tak jadi ? tell me ~

scroll bar part 1

Assalamualaikum~ 
hari ni Ryna nak ajar korang pasang scroll bar dekat blog . 
Ryna malas nak cakap banyak .
so , pada yang tak tahu scroll bar tu apa . Sila tengok anak panah di dalam gambar .

                                                


ok~ dah nampak . teringin nak buat ? ikut tuo ni yer .


1 . dashboard > template > edit html > ctrl+f

2 . search code 
]]></b:skin>
3 . dah jumpa ? copy code ni dan paste BAWAH code no . 2 tu .

::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background: #dcebfe;}
::-webkit-scrollbar-thumb {background-color: #FFE8E8;-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;}

NOTA KAKI !

 #dcebfe background scroll bar
 #FFE8E8 background benda yang bergerak dalam scroll