HOME OWNER DOWNLOAD EX-LINK STUFF FB TWITTER D'BOARD

Pages

NuffNang !

Nak beli !

hari ni Ryna tak pergi sekolah . coz Ryna demam . tp Ryna ikut ibu Ryna pergi sekolah kak Ryna . Ryna pergi situ coz sekolah dia ada buat solat hajat untuk budak PMR . lepas solat hajat diorang kena pohon restu . Ryna tengok ramai kakak2 yang menangis waktu salam dengan ibu diorang . Ryna ni pantang sikit tengok orang nangis . rasa macam Ryna pulak yang nak menangis . mata Ryna waktu tu berair sikit tp Ryna cover . Ryna pandang bawah . mujur tak da orang perasan . lepas jer memohon restu kteorang dah boleh bersurai . tp sebelum tu makan2 dulu . ibu Ryna tanya la kakak Ryna boleh outing tak ? dia kata boleh . so,ibu Ryna pon ajak kakak Ryna keluar outing . kteorang pergi kat pantai timur, kuala krai . mesti korang tak pernah dengarkan super market yang nama dia Pantai Timur . kalau pernah dengar bagus la . hehe~ sebelum masuk pusat beli-belah tu Ryna ada pandang satu kedai ni tau . tahu tak kedai apa ? cer try teka . malas? ok . tak pa Ryna bg tahu kedai telefon . Ryna sbenarnya dari dulu lagi teringin nak beli fon baru . tp ibu Ryna tak kasi . dia cakap membazir . fon yang dulu tak rosak lagi . ala~ Ryna nak beli fon lain bukan sebab apa . Ryna nak fon android yang berjenama Sony Xperia . rasanya semua dah tahu kan fungsi android ? Ryna malas la nak citer pasal fungsi android ni . klau korang tak tahu search jer kat mr.G/google . td waktu jalan kat kedai tu Ryna nampak la fon yang Ryna nak sangat . Ryna tunjukla dekat ibu Ryna lepas tu ibu Ryna kata klau nak beli tukar kelas dulu . korang sendiri dh tahu kan Ryna duduk kelas mana *pada orang yang baca post Ryna terdahulu* . Ryna pon senyap . Ryna takut Ryna tak dapat tukar kelas . so, start hari ni Ryna nak blaja . exam Ryna dah nak dekat lepas habis PMR . Ryna dah kena exam . so, tolong doakan Ryna dapat 8A yer .

Cara guna ctrl+f

todays~ I want to teach you How to use ctrl+f
haha~ poyo jer . nk cakap inggris bagai . mesti korang cakap macam ni kan ? k . Ryna tahu Ryna punya english x teror macam korang . tp tak pa Ryna akan blaja .
Eh! dah lari tajuk dah ni~

ok kte start skarang .

ctrl+f amat penting kalau korang nak edit blog korang . korang tak payah susah2 cari code . korang just click ctrl+f jer . lepas tu korang taip la code yang korang nak cari tu .

tak tahu nak tekan macam mana ? k . biar Ryna ajarkan .
1. try korang tengok dekat keyboard laptop or komputer korang ada tak perkataan 'ctrl' .
2. ok kalau ada bagus. ok lepas tu korang cari pulak huruf 'f ' di keyboard korang .
    jumpa ? bagus
3.ok korang tekan button ctrl dan f tu secara serentak .
   nanti dia akan keluar macam kotak search gitu .

ahh! tu la dia ctrl+f .

k. sekian . tak faham ? sila beritahu di ruangan komen .


Cari blog id

Ok . ni ialah tutorial pertama Ryna . so, harap tuto ni korang faham yer .

pada blogger yg baru mungkin tak tahu apa itu blog id ?
ok pada yang tak tahu boleh rujuk tutorial Ryna di bawah yer .

korang kena ikut step yer .

1. log in dulu
2. bukak dashboard --> new post
3. tengok atas tu ada nombor yg Ryna kotakkan ni kan .


ok~ tulah korang punya blog id

*jgn ambil blog id yg kt gambar ats ni tau . sbb stiap blog, id dia lain2 .

Hey Guys~

U alls~ pe khabar ? Ryna baik jer . dah lama Ryna dah tak post blog . ini semua sebab Ryna tak tahu nk post apa . k , baru2 ni kan sambut hari malaysia . so Ryna nk ucapkan Selamat Hari Malaysia . apa benda la yg Ryna post ni~ mesti korang boring kan baca entry Ryna . kadang 2 Ryna pelik jugak tgk blogger yg selalu update blog . diorang ambil citer tu kat ner hah ? pape pon Ryna suka baca entry diaorang . Ryna nak update post tentang kehidupan seharian Ryna tp tak ada yg best pon . dulu masa Ryna duduk kt Perak banyakla jugak peristiwa yang best2 . tp Ryna dah pindah dah . hurmm~ klau korang nk tahukan Ryna suka duduk di Perak drpd duduk di Kelantan . sebab ape ? because my friends in Perak very sporting n tak suka mengumpat orang . tp yang Ryna tak suka duduk Kelantan ni sebab kawan2 Ryna suka mengumpat Ryna . ok~ Ryna mengaku yg Ryna duduk di kelas yang nak dekat akhir . Ryna tak nak sebenarnya . tp nak buat macam mana sebab kh Ryna perdagangan n Ryna tak ambil arab . so, Ryna terpaksa duduk kelas yg macam tu . tp tak pa walaupun Ryna duduk kelas macam tu Ryna tetap seronok sebab still ada orang yg nk kawan dengan Ryna walaupun ada setengah tu yg dengki dengan Ryna . diorang kalau cakap tak bertapis langsung . apa perasaan korang ? waktu korang tengah buat pembentangan diorang mengata korang . memang sakit hati kot~ tapi Ryna sabar jer . budak laki kelas Ryna pon sama cakap tak bertapis . ikut suka diorang jer nak mengata orang . k . ar Ryna nak out dulu . Bye . semoga korang tak boring baca post Ryna yg mengarut banyak ni . . hihi .