HOME OWNER DOWNLOAD EX-LINK STUFF FB TWITTER D'BOARD

Pages

NuffNang !

Result exam~~




Assalamualaikum ~~
rasanya lama dh Ryna x update post blog kan ?
Ryna bz skit . hihi~~
Ryna baru jer hbis exam dua minggu lpas . 
mesti korang pelikkan . 
coz Ryna hbis exam dua minggu lpas tp knape minggu lpas Ryna x update post . 
haha~~ korang kan dah thu yg Ryna ni budak #batch99 .
so, Ryna byk la kna bwt PBS .
tambah-ii lagi nk dekat hbis skolah . 
memang bnyak gler la PBS kna bwt . huhu~~
x cayer tnya budak-ii lain yg sama umur dgn Ryna . 
mesti dia orang akan ckp macam ni punya .
ermm~~ minggu lepas jugak Ryna dpt result exam . 
result Ryna bleh dkatakn okay jugak la .
yg pling Ryna happy skali sbb Ryna dpt pindah klas ke klas akhir pertama .
korang nk thu brape no Ryna dlm kelas n smua #batch99 dlm skolah Ryna ?
nak~~ 
kelas - 1/33
#batch99 - 16/250
rasanya first time Ryna dpat no yg mcam ni dlm batch Ryna .
yes~~ akhirnya Ryna dpat jugak beli hp baru .
Ryna dah x sbar nk jumpa crush Ryna . 
haha~~
k ar korang ..
Ryna nk chaw dlu ni . 
hihi~~ nnt tulis pnjang-ii kang korang plak yg bosan .
almaklumlah~~ story Ryna x best sngat mcm story kowang ..
Bye-ii

Smiley for Cbox


Assalamualaikum !
Lama dh tak update post blog . 
hari ni Ryna nak kasi freebies .
buat pengetahuan korang ni freebies yang pertama Ryna hasilkan .
Ryna tergerak hati nak kasi sbb kawan Ryna yang suruh .
so , Ryna buatlah .
kalau nak ambik smiley ni ambikla Ryna tak kesah . hihi~ ~


 blogwalking  bye  pening  :p  ;)  xD  salam  star  :-) 

blog  singgah  ?   tq  lol  nice  hihihi  :)  write 

 :D  hai      blogwalking  followers  follow  comel  :(  :furious:  :thebox:  

:|      ok  

buang image border

assalamualaikum~
hari ni dah tiga kali Ryna buat tuto .
Ryna harap tuto kali ni dapat membantu korang . 
tahu tak apa maksud tajuk tuto Ryna hari ni ?
tak ? kalau korang nak tahu image border tu terletak di post yang ada image . 
tak faham ?
ok . kalau korang upload picture dalam post korang . korang akan nampak kat tepi picture tu ada macam frame kan ? 
hah ! tulah yang dipanggil ' image border ' .

let's start !!!

1 . dashboard > template > edit html > ctrl+f
2 . search code bawah ni
.post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,
 3 . jumpa ? ok bagus . kalau tak jumpa bagi tahu Ryna eh ..  ok ~ tengok kat bawah code yang korang search tadi ada tak seakan-akan code di bawah ? 

.BlogList .item-thumbnail img {

padding: 2px;
background: #fffff;
border: 1px solid transparent;
-moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
-webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
}
  4 . ada ? korang nampak tak ada nombor yang Ryna warnakan ? korang tukar nombor tu kepada 0 . nanti code tu akan jadi macam ni .
.BlogList .item-thumbnail img {

padding: 2px;
background: #fffff;
border: 0px solid transparent;
-moz-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .1);
-webkit-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .1);
box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .1);
}
 5 . siap . sebelum tu preview dulu lepas tu baru save .

blockquote part 1

Assalamualaikum~
tadi baru Ryna buat tuto pasal scroll bar sekarang ni Ryna nak update tuto pasal blockquote pulak .
kalau korang tak tahu apa itu blockquote korang pergi sini .
Jom ! start tuto ni . 

1 . dashboard > template > edit html > ctrl+f
2 . search code ni 
.post-blockquote {  
kalau tak da korang kena cipta code tu ikut tuto ni SINI 
3 . dah ada code tu ? kalau dah teruskan ke tuto Ryna ni . Copy code bawah ni n then pastekan BAWAH code no . 2
background:#FFF2F5;
color: #ffffff;
border-radius:5px;
border:1px solid #FFDBE2;
border-right:15px solid #FFDBE2;
color:#000000;
padding:4px;
-webkit-transition: 2s;
}
.post blockquote:hover {
background:#E3F7FF;
color: #000000;
border:1px solid #D0F5F7;
border-right:1px solid #D0F5F7;
border-left:15px solid #D0F5F7;
-webkit-transition: 2s;
}

ok . selesai ~ 
tak jadi ? tell me ~

scroll bar part 1

Assalamualaikum~ 
hari ni Ryna nak ajar korang pasang scroll bar dekat blog . 
Ryna malas nak cakap banyak .
so , pada yang tak tahu scroll bar tu apa . Sila tengok anak panah di dalam gambar .

                                                


ok~ dah nampak . teringin nak buat ? ikut tuo ni yer .


1 . dashboard > template > edit html > ctrl+f

2 . search code 
]]></b:skin>
3 . dah jumpa ? copy code ni dan paste BAWAH code no . 2 tu .

::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background: #dcebfe;}
::-webkit-scrollbar-thumb {background-color: #FFE8E8;-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;}

NOTA KAKI !

 #dcebfe background scroll bar
 #FFE8E8 background benda yang bergerak dalam scroll



Nak beli !

hari ni Ryna tak pergi sekolah . coz Ryna demam . tp Ryna ikut ibu Ryna pergi sekolah kak Ryna . Ryna pergi situ coz sekolah dia ada buat solat hajat untuk budak PMR . lepas solat hajat diorang kena pohon restu . Ryna tengok ramai kakak2 yang menangis waktu salam dengan ibu diorang . Ryna ni pantang sikit tengok orang nangis . rasa macam Ryna pulak yang nak menangis . mata Ryna waktu tu berair sikit tp Ryna cover . Ryna pandang bawah . mujur tak da orang perasan . lepas jer memohon restu kteorang dah boleh bersurai . tp sebelum tu makan2 dulu . ibu Ryna tanya la kakak Ryna boleh outing tak ? dia kata boleh . so,ibu Ryna pon ajak kakak Ryna keluar outing . kteorang pergi kat pantai timur, kuala krai . mesti korang tak pernah dengarkan super market yang nama dia Pantai Timur . kalau pernah dengar bagus la . hehe~ sebelum masuk pusat beli-belah tu Ryna ada pandang satu kedai ni tau . tahu tak kedai apa ? cer try teka . malas? ok . tak pa Ryna bg tahu kedai telefon . Ryna sbenarnya dari dulu lagi teringin nak beli fon baru . tp ibu Ryna tak kasi . dia cakap membazir . fon yang dulu tak rosak lagi . ala~ Ryna nak beli fon lain bukan sebab apa . Ryna nak fon android yang berjenama Sony Xperia . rasanya semua dah tahu kan fungsi android ? Ryna malas la nak citer pasal fungsi android ni . klau korang tak tahu search jer kat mr.G/google . td waktu jalan kat kedai tu Ryna nampak la fon yang Ryna nak sangat . Ryna tunjukla dekat ibu Ryna lepas tu ibu Ryna kata klau nak beli tukar kelas dulu . korang sendiri dh tahu kan Ryna duduk kelas mana *pada orang yang baca post Ryna terdahulu* . Ryna pon senyap . Ryna takut Ryna tak dapat tukar kelas . so, start hari ni Ryna nak blaja . exam Ryna dah nak dekat lepas habis PMR . Ryna dah kena exam . so, tolong doakan Ryna dapat 8A yer .

Cara guna ctrl+f

todays~ I want to teach you How to use ctrl+f
haha~ poyo jer . nk cakap inggris bagai . mesti korang cakap macam ni kan ? k . Ryna tahu Ryna punya english x teror macam korang . tp tak pa Ryna akan blaja .
Eh! dah lari tajuk dah ni~

ok kte start skarang .

ctrl+f amat penting kalau korang nak edit blog korang . korang tak payah susah2 cari code . korang just click ctrl+f jer . lepas tu korang taip la code yang korang nak cari tu .

tak tahu nak tekan macam mana ? k . biar Ryna ajarkan .
1. try korang tengok dekat keyboard laptop or komputer korang ada tak perkataan 'ctrl' .
2. ok kalau ada bagus. ok lepas tu korang cari pulak huruf 'f ' di keyboard korang .
    jumpa ? bagus
3.ok korang tekan button ctrl dan f tu secara serentak .
   nanti dia akan keluar macam kotak search gitu .

ahh! tu la dia ctrl+f .

k. sekian . tak faham ? sila beritahu di ruangan komen .


Cari blog id

Ok . ni ialah tutorial pertama Ryna . so, harap tuto ni korang faham yer .

pada blogger yg baru mungkin tak tahu apa itu blog id ?
ok pada yang tak tahu boleh rujuk tutorial Ryna di bawah yer .

korang kena ikut step yer .

1. log in dulu
2. bukak dashboard --> new post
3. tengok atas tu ada nombor yg Ryna kotakkan ni kan .


ok~ tulah korang punya blog id

*jgn ambil blog id yg kt gambar ats ni tau . sbb stiap blog, id dia lain2 .

Hey Guys~

U alls~ pe khabar ? Ryna baik jer . dah lama Ryna dah tak post blog . ini semua sebab Ryna tak tahu nk post apa . k , baru2 ni kan sambut hari malaysia . so Ryna nk ucapkan Selamat Hari Malaysia . apa benda la yg Ryna post ni~ mesti korang boring kan baca entry Ryna . kadang 2 Ryna pelik jugak tgk blogger yg selalu update blog . diorang ambil citer tu kat ner hah ? pape pon Ryna suka baca entry diaorang . Ryna nak update post tentang kehidupan seharian Ryna tp tak ada yg best pon . dulu masa Ryna duduk kt Perak banyakla jugak peristiwa yang best2 . tp Ryna dah pindah dah . hurmm~ klau korang nk tahukan Ryna suka duduk di Perak drpd duduk di Kelantan . sebab ape ? because my friends in Perak very sporting n tak suka mengumpat orang . tp yang Ryna tak suka duduk Kelantan ni sebab kawan2 Ryna suka mengumpat Ryna . ok~ Ryna mengaku yg Ryna duduk di kelas yang nak dekat akhir . Ryna tak nak sebenarnya . tp nak buat macam mana sebab kh Ryna perdagangan n Ryna tak ambil arab . so, Ryna terpaksa duduk kelas yg macam tu . tp tak pa walaupun Ryna duduk kelas macam tu Ryna tetap seronok sebab still ada orang yg nk kawan dengan Ryna walaupun ada setengah tu yg dengki dengan Ryna . diorang kalau cakap tak bertapis langsung . apa perasaan korang ? waktu korang tengah buat pembentangan diorang mengata korang . memang sakit hati kot~ tapi Ryna sabar jer . budak laki kelas Ryna pon sama cakap tak bertapis . ikut suka diorang jer nak mengata orang . k . ar Ryna nak out dulu . Bye . semoga korang tak boring baca post Ryna yg mengarut banyak ni . . hihi .

Berbuka puasa . .

salam sejahtera sumer .. hri ni dh hri ke11 kte berpuasa .. mesti skang sumer sebok tlg mak mmsakkn ? almaklumla dh pukul 6.47 dh .. Ryna pon sebenarnya kena tlong mak Ryna masak jugak .. Tp Ryna pegi jer x th nk bwt apa .. so,Ryna msukla bilik .. tu yg dpt bwt 1 post ni .. setelah bbulan menghias blog ni akhirnyer berjaya jugak .. blog ni blog ke2 Ryna .. yg blog 1 lg Ryna pkai blogskin .. blog yg ni Ryna x pkai blogskin .. Ryna bwt sendiri .. Ryna th blog ni x scntik blogskin .. tp x per .. EHHH ! jap dh lari tjuk ni .. hihi .. seronok sgt sbb dpt tulis dlm blog habis sumer benda nk tulis .. k kembali kpd tjuk yg sbnar .. mesti sumer tgh siap2 mknan yg sdap2 kan .. mknan rumah Ryna pon sdap jugak .. mak Ryna bwt spaghetti , Pizza n ect .. Ryna dh x sbar nk raya .. tp kasut n tudung Ryna x bli lg .. mungkin dlm minggu ni la nk pergi bli .. hrap2 ada lg stok kasut n tudung cntik2 .. ermmm .. k la bye ..